Hoe houd je de Lockdown leuk voor jou en je kind?

10 Tips om deze lockdown gezond en vrolijk uit te zingen, plus een checklist van de positieve dingen die jij misschien nu al doet.


Ben je er ook al behoorlijk moe van, het thuiswerken, het (soms) thuisjuffen, thuiskapper zijn, het huishouden en ook nog eens liefdevolle, geduldige en leuke ouder zijn? Met aardig wat afleidingen thuis je werk afkrijgen, tussendoor online vergaderen. Jouw kids kunnen misschien nog niet naar de BSO, dus de ‘rust’ is maar van korte duur…Redelijk frustrerend allemaal!

Herkenbaar?
Als jij dit ongeveer zo ervaart: je bent niet alleen! En zoals je vast merkt, de kinderen raken het ook zat. Misschien beginnen ze wel een beetje ongezellig tegen je te doen of zitten ze elkaar in de haren. Mogelijk wil je ze even achter het behang plakken of heel hard in een kussen gillen. Niets om je voor te schamen.
Wellicht heb je er niet zó veel last van als ik hier omschrijf, dat is fijn. Maar alsnog zou je misschien wel wat inspiratie willen om wat lekkerder in je velletje te zitten thuis met je kind(eren). En je gunt het je jezelf en je gezin om  een fris, uitgerust en vrolijk gevoel te hebben. Toch?

Van negatieve naar positieve spiraal
Het creëren van een dagindeling en het verdelen van jouw energie valt niet mee. En dat terwijl het geduld  en de rust die we de eerste lockdown ervaarden, nu ver te zoeken is. Dat heeft onvermijdelijk invloed op jouw humeur en dat van je kind(eren). Het risico van een ongezellige neerwaartse spiraal ligt op de loer. Gelukkig ik heb een aantal tips voor je om deze spiraal te doorbreken en om te buigen. Zodat jullie de lockdown positief, vrolijk en met elkaar verbonden, uit zingen.

Samen zingen
Naast de blijmaak-rituelen die je in lastige tijden misschien al extra aandacht geeft (zie onderaan voor jou de extra checklist), heb ik iets nieuws voor je. Een eenvoudige manier om samen blij en gezond te zijn, om connectie te maken: samen zingen!
Zingen is ook een activiteit waar je kind zich zelfstandig mee kan vermaken, zodat jij juist even een momentje voor jezelf (of als het moet, voor je werk of het huishouden) kunt hebben.

Blij en gezond worden van zingen?
Ja zeker! Ik zal je uitleggen hoe dat zit, jou vertellen dat jij hier echt fantastisch in bent (ja echt, ik weet het zeker) en je vervolgens een stappenplan geven om het voor elkaar te krijgen.

Iedereen kan zingen!
Je hoeft echt geen Beyoncé of Beatle te zijn om lol te maken en lekker te zingen. We hebben allemaal een stem, een heel eigen geluid. Dat hoort bij jou, wat fijn! Laat maar lekker horen! Jouw enthousiasme en overtuiging is aanstekelijk en gezelligheid is gegarandeerd! Wist je trouwens dat amateurzangers meer plezier ervaren tijdens zingen dan professionele zangers? Dus waar wacht je nog op? En trouwens, hoe vaker je zingt, hoe beter en gemakkelijker het je af zal gaan!

Altijd en overal
Je stem heb je altijd bij je, dus dat is mooi. Een liedje kan altijd wel even tussendoor. In de auto, op de fiets, bij het opruimen, douchen en bij het wakker worden. En nog iets: om lekker samen te zingen heb je dus geen extra spullen in huis nodig! Voordeeltje hoor!

Wandelend bibliotheekje
Het mooie is: iedereen heeft een heel repertoire aan (kinder)liedjes opgeslagen in zijn of haar hoofd. Gewoon gratis ingebakken in het brein! Handig, zo’n portable bibliotheekje. Je kunt wel na gaan dat jullie samen veel liedjes zullen weten!

Endorfine en Cortisol
Van zingen word je blij en dat komt onder andere omdat er allemaal fijne stofjes in je lichaam vrij komen wanneer je zingt. Zoals Endorfine, een hormoon waar je gelukkig van word en dat zelfs pijnstillend werkt. Maar er wordt ook een stofje aangemaakt dat de aanmaak van het stofje Cortisol afremt. Cortisol is een stresshormoon. Dat hebben we ook heus nodig hoor, maar bij zorgen of lastige situaties hebben we er sneller teveel van. Dat heeft dan vervelende gevolgen, zoals de neiging om teveel te eten, te willen snoepen en moeite met  slapen, met suikerdips en slaaptekort als gevolg. En dat is niet goed voor je gezondheid! Omdat zingen de aanmaak van dit hormoon onderdrukt, werkt het dus stress verlagend voor jou en je kind, plus je bent ook daadwerkelijk gezonder, energieker en gelukkiger.  Wist je trouwens dat een teveel aan Cortisol zelfs het geheugen negatief kan beïnvloeden? Dus zingen draagt bij aan hoe goed je kind thuis of op school de lesstof opneemt. En al helemaal wanneer je er een liedje van maakt, stop maar in dat nooit-te-vergeten bibliotheekje!
Grote kans dat jouw kind al zingend ook onthoudt dat de natte handdoek in de wasmand hoort :). Daar word mama/papa dan weer blij van.

Er is meer:
Je wordt ook blij van zingen omdat het een ontspanmomentje, een uitlaatklep is. Even iets anders dan geconcentreerd werken. Muziek zit in iedereen en dat mag lekker naar buiten komen! Fijn toch, even lekker los mogen!? Voor de meer spirituele moeders onder ons: In je keel, ter hoogte van de stem zit het chakra dat gaat over zelfexpressie en jezelf emotioneel kunnen uiten. Dit is ook een invalshoek om uit te leggen waarom een lekker potje zingen zo’n opgelucht en ‘gehoord’ gevoel kan geven!

Connectie
Samen zingen is een moment waarin je letterlijk op elkaar afstemt. Je werkt samen, je luistert naar elkaar, je staat open,  maakt een connectie en creëert samen iets moois. Uiteindelijk zal deze gedeelde ervaring de connectie en samenwerking ook op andere gebieden in het gezin vergoten. Dat is toch geweldig?

Eng?
Ondanks dat dus iedereen kan zingen, het bijna altijd en overal kan, je altijd wel een liedje weet en dat het OOK nog eens heel goed is voor jou zelf en je kind, is het nog niet zo vanzelfsprekend dat je spontaan gaat zingen of er een bewuste activiteit van maakt. Zingen is heel ‘eigen’. Soms moet je even over een angst of spanning heen stappen. Maar maak je geen zorgen. You’ve got this. Jouw stem is goed zoals die is, je kind zal er juist enorm van genieten. En jij zult jezelf versteld doen staan!

Extra tip:
Koppel het zingen aan een andere activiteit die jullie samen doen. Of gebruik het als spelletje in de auto of als ontspanmomentje tussen thuis-(school)werk door. Het zal steeds makkelijker worden en je kind zal zelf ook deze momentjes met jou gaan initiëren.

Let’s go!
Eerst kies je een (kinder)lied uit dat jullie beiden kennen. Zo niet, leer elkaar er een. Dan heb je er alvast twee! Het mogen best hele simpele liedjes zijn. Dit is natuurlijk al hartstikke leuk, lekker samen zingen. Maar wil je er meer tijd aan besteden pak je vervolgens deze 10 tips erbij. Doe er 1, doe er 5, doe ze allemaal, wissel van liedje en repeat! Uren lang zangplezier gegarandeerd!

Mijn 10 tips voor jullie

Kies je lied en:
1. Spreek af welk woord in het liedje verboden is.  Dit woord mogen jullie gedurende het hele lied niet zingen (je laat daar dus een stilte vallen).
2. Zing om de beurt een zin voor een gezellig vraag-antwoord- duet. Je kunt ook afspreken welke specifieke zinnen je wél samen zingt!
3. Zing een zin maar laat jouw kind alleen het laatste woord doen. Of andersom natuurlijk.
4. Zing het liedje steeds opnieuw, maar steeds een beetje sneller. Wat is jullie allersnelst?
5. Zing het liedje steeds opnieuw, maar steeds een beetje langzamer. Wat is jullie langzaamst?
6. Verzin jullie eigen klapspelletje bij het lied.
7. Verzin jullie eigen danspasjes of bewegingen bij het lied.
8. Vertaal het liedje samen naar Engels of een andere taal. Probeer het in die taal te zingen.
9. Sommige kinderliedjes lenen zich voor canon zingen. Probeer dat eens!
10. Improviseer! Verzin ad lips bij een liedje, bijvoorbeeld:
Vader Jacob, vader Jacob (oehh), Slaapt gij nog (ben je wakker yo?), slaapt gij nog? (of ben je wakker bro?), Alle klokken luiden (Yeah), alle klokken luiden (yeah luister), Bim bam bom, (ik hoor ze) bim bam bom. (oooeeehhhhhh yeah!)

En jouw Checklist…

…van positieve dingen die jij misschien al doet om blij te blijven:
opgeruimd huis = opgeruimd hoofd
rust, reinheid & regelmaat
elke dag min 30 minuten bewegen
gezonde voeding
voldoende slaap
buitenlucht
me-time
vul maar aan…


Zin in zingen gekregen?
Dan heb ik iets voor jou(w) kind.
Gratis Videoles

(klik hieronder)

Al in 6 stappen vrolijk en zingend de dag door
Van online zingen
naar offline stralen

Recommended Posts