Hoe komt het dat kinderen die zingen,meer zelfvertrouwen hebben?

Een tijdje terug had ik een moeder aan de telefoon. Haar twee dochters zingen in groepsverband bij Villa Voice. We spraken elkaar op een moment dat er éven geen lockdown was en ze vertelde dat ze zó ontzettend blij was dat er weer gezongen mocht worden. Haar oudste dochter is namelijk dòl op zingen en voor haar is het echt een heerlijke uitlaatklep. Ze kan echt lekker zichzelf zijn en heerlijk voluit mee zingen met de muziek. Haar jongste dochter vindt het zingen ook heel fijn. Zij is in tegenstelling tot haar zus, iemand die meer op de achtergrond treedt. Ze kan verlegen en onzeker zijn en ze mag wel wat meer voor zichzelf opkomen, vindt haar moeder. Voor déze dochter had de moeder het zingen nog wel het meest gemist. Omdat ze ervan opbloeit, zichzelf meer durft te laten zien en sterker in haar kinderschoenen staat. Dat is wat deze moeder zo graag wil voor haar dochter! Toen er niet gezongen kon worden, had ze haar dochter terug zien kruipen in haar schulpje…

Zingen to the rescue!
Gelukkig zal deze lockdown niet forever zijn en gelukkig kun je ook thuis lekker zingen (in een eerder blog geef ik hier tips over). Maar hoe komt het nu eigenlijk, dat zingen zoveel bijdraagt aan het zelfvertrouwen?

Dat zal ik je gelijk vertellen.
Bij het zingen zijn er een heleboel punten die je oefent om je klank en techniek te bevorderen, maar deze komen stiekem óók van pas op andere gebieden in het leven. Zingen is daarmee direct een tool om kinderen te helpen zich te ontwikkelen naar zelfverzekerde tieners en uiteindelijk zelfverzekerde volwassenen.

Extravert, introvert en alles overal daar tussen in
Is jouw kind extravert, dan is het vast ontzettend fijn voor hem of haar om lekker te zingen. Jouw zoon of dochter heeft het in zich om zichzelf lekker te laten horen en zien, maar alleen het middel ontbreekt nog. Zingen kan heel goed dé manier zijn voor jouw kind. Een manier vinden voor jouw kind om zich expressief te uiten, kan bijdragen aan een gevoel van thuis komen, goed genoeg zijn en fijn je expressieve ei kwijt kunnen.

Is jouw kind introvert, dan zingt het mogelijk het allerliefst alleen in zijn of haar kamertje met de deur dicht, en als het ervan overtuigd is dat niemand mee luistert. Voor jouw zoon of dochter is het trainen van de lichaamshouding, de stem en verstaanbaarheid heel fijn, omdat dit later in het leven van pas zal komen. Omdat, hoe flauw ook, in de samenleving extraverte eigenschappen vaak goed van pas komen.

Nu is het niet mijn bedoeling om kort door de bocht te gaan hoor. Wat ik hierboven eigenlijk wil laten zien is dat alle kinderen veel baat zullen hebben bij zingen, en dat het altijd zal leiden tot de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Er is wel een belangrijke voorwaarde die ik verderop nog even zal aanstippen.

Hieronder geef ik jou de boxjes die we checken tijdens zingen. Onderaan dit blog heb ik voor jou ook de mogelijkheid om jouw kind aan te melden voor een gratis videoles via de e- mail. Zo kan jouw kind vast lekker (ongemerkt, want zingen is gewoon leuk!!) met dat groeiende zelfvertrouwen aan de slag gaan.

Zingend naar zelfvertrouwen
Nu dan echt al die fijne boxjes die we checken

Met zingen oefent je kind een zelfverzekerde lichaamshouding. Je kind maakt het lijf langer en breder en is voor anderen niet te missen. Op deze positieve uitstraling wordt positief gereageerd. Dat vormt een fijne opwaartse spiraal van zelfverzekerdheid voor jouw kind.

De taalvaardigheid en articulatie worden geoefend, waardoor je kind steeds beter verstaanbaar zal zijn. Dat werpt ook op andere gebieden in het leven van jouw kind, zijn vruchten af.

Met zingen oefent je kind om zichzelf en zijn of haar stem lekker te laten horen. Dit draagt ook bij aan de ontwikkeling van de spreekstem.

Je kan zingend alléén maar jezelf zijn. Want de stem is persoonlijk en hoort bij jou. Je kind oefent dat hij of zij als zichzelf precies goed genoeg is.

Zingen doe je met je lichaam, je beweegt er vaak lekker bij. Je kind vult de ruimte met aanwezigheid en klank. Je kind neemt dus letterlijk ruimte in en leert dat dit mag.

Lekker zingen geeft een bevrijdend gevoel, je kind oefent dat het vrij is zichzelf te uiten. Zingend oefent je kind om expressief en assertief zijn.

Als je kind van zingen houdt en daarmee bezig is, wordt zingen onderdeel van de identiteitsvorming, wat vervolgens weer bijdraagt aan de ontwikkeling van zelfkennis en eigenwaarde. Dit leidt ook weer tot het makkelijker vinden van gelijkgestemden: vriendjes en vriendinnetjes om graag mee te zingen. Samen iets leuk vinden verbindt en dat geeft ook zelfvertrouwen.

Lekker zingen en daar steeds meer ervaring in krijgen (want natuurlijk zal het ook stééds beter gaan) geeft een succeservaring. Succeservaringen dragen bij aan het zelfvertrouwen van een kind.

We hebben het nog niet eens over de kwaliteit van het zingen gehad… maar als een kind blijkt aanleg voor zingen te hebben, wat is er dan toffer en beter voor het zelfvertrouwen om daarin gezien, gestimuleerd en aangemoedigd te worden (ik weet het niet)?

Een belangrijke voorwaarde
Ik had beloofd dat ik nog even terug zou komen op iets wat ik hierboven zei, namelijk dat zingen altijd bijdraagt aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Dat er positief wordt gereageerd op het zingende kind, is daarbij een belangrijke voorwaarde. Het doet er namelijk niet toe hoe het klinkt, het is vooral belangrijk dat jouw zoon of dochter zich vrij voelt om zich te uiten.

Ik spreek namelijk zoveel volwassenen die vroeger van de kleuterjuf hebben gehoord: “Zing jij maar even niet mee.” of “bij het zingen moet jij achteraan staan”. Deze mensen hebben voor altijd een deukje in het zelfvertrouwen op dat gebied en daarmee het plezier in zingen verloren. Wat ‘op slot’ moet dat voelen om niet te mogen zingen voor je gevoel, zelfs als je al jaren verder bent. Dat breekt mijn hart!  De manier waarop er wordt gereageerd op je stem, die natuurlijk ontzettend persoonlijk is, kan dus het zelfvertrouwen een enorme boost, of een deukje geven. Fijn om die kennis er nog even bij te hebben, toch?

Wil jij direct jouw kind een fijne boost geven door lekker te zingen? Dan is mijn gratis videoles een super mooi begin! Door op de link hieronder te klikken, meld je je aan en dan krijg je supersnel de les van 15 minuten in je inbox. Heel veel zelfvertr… ehh zingplezier!

Klik hier voor de gratis Videoles

Liefs, Roosje

Start typing and press Enter to search