10 Redenen waarom je (meer) zelfvertrouwen krijgt van zingen.

10 Redenen waarom je (meer) zelfvertrouwen krijgt van zingen.

Een tijdje terug had ik een moeder aan de telefoon. Haar twee dochters zingen in groepsverband bij Villa Voice. We spraken elkaar op een moment dat er éven geen lockdown was en ze vertelde dat ze zó ontzettend blij was dat er weer gezongen mocht worden. Haar oudste dochter is namelijk dòl op zingen en voor haar is het echt een heerlijke uitlaatklep. Ze kan echt lekker zichzelf zijn en heerlijk voluit mee zingen met de muziek. Haar jongste dochter vindt het zingen ook heel fijn. Zij is in tegenstelling tot haar zus, iemand die meer op de achtergrond treedt. Ze kan verlegen en onzeker zijn en ze mag wel wat meer voor zichzelf opkomen, vindt haar moeder. Voor déze dochter had de moeder het zingen nog wel het meest gemist. Omdat ze ervan opbloeit, zichzelf meer durft te laten zien en sterker in haar kinderschoenen staat. Dat is wat deze moeder zo graag wil voor haar dochter! Toen er niet gezongen kon worden, had ze haar dochter terug zien kruipen in haar schulpje…

Zingen to the rescue!
Gelukkig zal deze lockdown niet forever zijn en gelukkig kun je ook thuis lekker zingen (in een eerder blog geef ik hier tips over). Maar hoe komt het nu eigenlijk, dat zingen zoveel bijdraagt aan het zelfvertrouwen?

Dat zal ik je gelijk vertellen.
Bij het zingen zijn er een heleboel punten die je oefent om je klank en techniek te bevorderen, maar deze komen stiekem óók van pas op andere gebieden in het leven. Zingen is daarmee direct een tool om kinderen te helpen zich te ontwikkelen naar zelfverzekerde tieners en uiteindelijk zelfverzekerde volwassenen. Maar op volwassen leeftijd zijn deze voordelen waarneembaar.

Extravert, introvert en alles overal daar tussen in
Ben jij of is jouw kind extravert, dan vind jij/ vindt hij/zij het vast ontzettend fijn om lekker te zingen. Jij en of jouw kind hebben het in zich om je lekker te laten horen en zien. Een manier voor jou of je kind om zich expressief te uiten, kan bijdragen aan een gevoel van thuis komen, goed genoeg zijn en fijn je expressieve ei kwijt kunnen. Zingen kan heel goed dé manier zijn om dat te bereiken.

Ben jij of is jouw kind introvert, dan zingt het mogelijk het allerliefst alleen in zijn of haar kamertje met de deur dicht, en het liefst als de overtuiging er is dat er niemand mee luistert. Voor introverte mensen kan het trainen van de lichaamshouding, de stem en verstaanbaarheid heel fijn zijn, omdat dit later in het leven van pas zal komen. Omdat, hoe flauw ook, in de samenleving extraverte eigenschappen vaak goed van pas komen. Ze worden bovendien opgevat als ‘zelfverzekerd’.

Nu is het niet mijn bedoeling om kort door de bocht te gaan hoor. Wat ik hierboven eigenlijk wil laten zien is dat alle mensen veel baat kunnen hebben bij zingen, en dat het altijd zal leiden tot de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Er is wel een belangrijke voorwaarde die ik verderop nog even zal aanstippen.

Hieronder geef ik jou de boxjes die we checken tijdens zingen. Het zijn er een heleboel, maar omdat dit geen heel boek moest worden, heb ik er 10 voor je geselecteerd. Onderaan dit blog heb ik voor jou ook de mogelijkheid om jezelf of jouw kind aan te melden voor een gratis proefles. Daar vind je ook een linkje om een gratis videoles voor kids aan te vragen, die je dan kosteloos in je mailbox krijgt. Zo kan je vast lekker (ongemerkt, want zingen is gewoon leuk!!) met dat groeiende zelfvertrouwen aan de slag gaan.

Zingend naar zelfvertrouwen
Nu dan echt al die fijne boxjes die we checken

#1: Met zingen oefen je een zelfverzekerde lichaamshouding. Je maakt het lijf langer en breder en je bent daardoor voor anderen niet te missen. Op deze positieve uitstraling wordt positief gereageerd. Dat vormt een fijne opwaartse spiraal van zelfverzekerdheid voor jou of je kind.

#2: Met het aannemen van een zelfverzekerde houding kun je je lijf ook een beetje ‘foppen’. Door jezelf groot en sterk te maken, vertelt jouw lijf aan je hersenen: ‘Wij zijn groot en sterk’. En bijpassende stofjes voor assertiviteit en lef worden als gevolg daarvan aangemaakt. Hoe vaker je dapper doet, hoe meer je ook echt dapper bent! Dat werpt wat mij betreft een nieuw licht op de bekende leus ‘fake it till you make it’. En I love it! 🙂

#3: De taalvaardigheid en articulatie worden geoefend, waardoor je duidelijk verstaanbaar zal zijn. Dat werpt ook op andere gebieden in het leven zijn vruchten af.

#4: Met zingen oefen je om jezelf en zijn en om je stem lekker te laten horen. Dit draagt ook bij aan de ontwikkeling en helderheid van de spreekstem.

#5: Je kan zingend alléén maar jezelf zijn. Want de stem is persoonlijk en hoort bij jou. Je oefent dat jij, gewoon als jezelf, precies goed genoeg bent.

#6: Zingen doe je met je lichaam, je beweegt er soms ook lekker bij. Je vult de ruimte met jouw aanwezigheid en klank. Je neemt dus letterlijk ruimte in en leert dat dit mag, goed gaat en zelfs aangemoedigd wordt!

#7: Lekker zingen geeft een bevrijdend gevoel, je oefent jezelf vrij te uiten. Al zingend oefen je in een veilige setting om expressief en assertief zijn.

#8: Als je van zingen houdt en daarmee bezig bent, wordt zingen onderdeel van je identiteit, wat vervolgens weer bijdraagt aan de (ontwikkeling van) zelfkennis en eigenwaarde. Dit leidt weer tot het makkelijker vinden van gelijkgestemden. ‘Ergens bij horen’ is een menselijke levensbehoefte! Samen iets leuk vinden verbindt en dat geeft ook zelfvertrouwen.

#9: Lekker zingen en daar steeds meer ervaring in krijgen (want natuurlijk zal het ook stééds beter gaan) geeft een succeservaring. Succeservaringen dragen bij aan het zelfvertrouwen van een mens.

#10: We hebben het nog niet eens over de kwaliteit van het zingen gehad… maar als het blijkt dat je aanleg voor zingen hebt, wat is er dan toffer en beter voor het zelfvertrouwen om daarin gezien, gestimuleerd en aangemoedigd te worden (ik weet het niet!)?

Een belangrijke voorwaarde
Ik had beloofd dat ik nog even terug zou komen op iets wat ik hierboven zei, namelijk dat zingen altijd bijdraagt aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Dat er positief wordt gereageerd op het zingende kind maar ook tiener of volwassene, is daarbij een belangrijke voorwaarde. Het doet er namelijk niet toe hoe het klinkt. Het is vooral belangrijk dat jij, of jouw zoon of dochter zich vrij voelt om zich te uiten.
Vanuit die veiligheid is er ruimte voor groei en nieuwe dingen leren.

Ik spreek namelijk zoveel volwassenen die vroeger van de kleuterjuf hebben gehoord: “Zing jij maar even niet mee.” of “bij het zingen mag jij even achteraan staan”. Deze mensen hebben voor altijd een deukje in het zelfvertrouwen op dat gebied en daarmee het plezier in zingen verloren. Want ook al hoor je niet bewust de stem van die leerkracht, ergens zit in je systeem dat je je mond beter kunt houden. Wat enorm ‘op slot’ moet dat voelen om niet te mogen zingen voor je gevoel, zelfs als je al jaren verder bent, dat breekt oprecht mijn hart!  
De manier waarop er wordt gereageerd op je stem, die natuurlijk ontzettend persoonlijk is, kan dus het zelfvertrouwen een boost, of juist een knauw geven. Goed om die kennis er nog even bij te hebben, toch?

Wil jij direct jouw zelfvertrouwen of dat van jouw kind een fijne oppepper geven door lekker te zingen? Dan is mijn gratis videoles of een live proefles een super mooi begin! Door op de link hieronder te klikken voor de video les, krijg je supersnel de les van 15 minuten in je inbox. Meld je je hieronder aan voor een live proefles, dan hoor je snel van ons via een persoonlijke mail.
Alvast heel veel zelfvertr… ehh zingplezier toegewenst!
Liefs, Roosje

Klik hier voor een gratis Proefles
Klik hier voor de gratis Videoles

Recommended Posts