5 Redenen om je kind aan te moedigen om te (blijven) zingen.

Vijf Redenen om je kind aan te moedigen om te (blijven) zingen.

1. Uitlaatklep

Zingen biedt een uitlaatklep voor mensen van alle leeftijden, dus ook voor je kind. Al zingend geeft hij/zij/x uiting aan emoties, of die nou blij, verdrietig -of noem maar op- zijn. Dat is niet iets wat je kind plant, zo van: “nu ben ik zó blij dat ik even een liedje ga zingen!” (hihi) Nee, niets van dat, het gaat gewoon vanzelf, het is iets natuurlijks. Zingen kan daarbij jouw kind helpen om te verwerken wat het die dag heeft meegemaakt of soms is het een manier om lekker de energie kwijt te kunnen of om weer nieuwe energie te krijgen. Alfons Verreijt zegt in zijn boek, De essentie van de stem, zo mooi: “Als het gesproken woord de klank van het verstand is, dan is zang de klank van het hart”

“Als het gesproken woord de klank van het verstand is, dan is zang de klank van het hart”
– Alfons Verreijt

2. Oefenen met dingen durven

Zingen is iets persoonlijks en het kan daarmee voor sommige kinderen spannend zijn om te doen. Maar samen is het minder eng. Als je iets spannends doet (buiten de comfortzone) geeft dat een kick, naast de kick die je krijgt van samen iets moois creëren. Je oefent in een veilige sfeer om meer te durven in het leven. Dit kan je kind meer lef en zelfvertrouwen geven, wat mogelijk ook op andere gebieden in het leven, zelfs later als (jong) volwassene, zijn vruchten af zal werpen.

3. Samenwerken

Doordat je al zingend samenwerkt, oefen je indirect de onderlinge connectie en samenwerking. Bij bijvoorbeeld schoolklassen waar veel wordt gezongen, blijkt de onderlinge samenwerking ook op andere gebieden te verbeteren. Doordat je letterlijk op elkaar afstemt en naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding. Door de gelijke ademhaling blijken zelfs hartslagen met elkaar te synchroniseren! It’s magic!

“Regelmatig samen zingen helpt om naar een ander te luisteren en open te staan”

4. EQ

Bij het zingen luister je naar elkaar en regelmatig samen zingen helpt om ook op andere momenten naar een ander te luisteren en open te staan. Het helpt bij het aangaan van verbindingen en het empathisch vermogen van kinderen groeit. Kort gezegd, het EQ van het kind wordt vergroot.

5. IQ

Al zingend worden nieuwe verbindingen aangelegd in het brein waardoor hersenhelften beter of sneller onderling gaan communiceren. Dat is dan weer bevorderlijk voor de ontwikkeling van het IQ. Het taalgedeelte in het brein krijgt ook nog eens een extra impuls (dit alles vertelt Hoogleraar Erik Scherder uitgebreider in zijn boek Singing in the brain, mocht je dat interessant vinden). Ook als je kind geen Latijn of Frans wil gaan studeren is dit handig, want taal is óveral en het is hoe -welke leerstof dan ook- wordt overgebracht. Een goede taalontwikkeling is voor je kind dus hartstikke handig!

Gratis Proefles

Zingt je kind graag en wil jij dit bij hem, haar of X, stimuleren? Dan zou (groeps)les bij Villa Voice voor jullie een topplan kunnen zijn. Misschien wil je eerst wel even komen kijken wie we zijn, wat we doen, of het klikt en of het bij je kind past, zonder dat je gelijk ergens aan ‘vast’ zit. Begrijpelijk. Je kunt je daarom aanmelden voor een gratis en vrijblijvende proefles, via de onderstaande link. Gezellig als jullie een keer langs komen!

(Klik)

Gratis Proefles aanvragen

Liefs,

Roosje van Villa Voice

Recommended Posts