Waarom ik (Roosje) àlle kids aan het zingen wil krijgen

Waarom ik (Roosje, aangenaam) àlle kids aan het zingen wil krijgen.

Toen dìt uit mijn onderzoek kwam, kon ik niet anders dan er iets mee doen.
Dus ik besloot er (mijn) werk van te maken om kinderen te laten zingen.♥️

Elf jaar geleden alweer, in 2010, deed ik mijn scriptie onderzoek naar muziek als sociaal middel met kinderen.  De resultaten die ik kreeg uit literatuur- en praktijkstudie, waren zo bijzonder, dat ik besloot er (mijn) werk van te maken.

Maar eigenlijk was dat alleen maar een positief druppeltje dat de ambitieuze emmer deed overlopen. Mijn vuurtje om kinderen aan het zingen te krijgen, zit eigenlijk veel dieper en komt van toen ik zèlf nog kind was.

Vroeger
“Je bent zingend geboren” zegt mijn moeder wel eens. Ik kan mijzelf ook niet anders herinneren dan als meisje dat thuis vrolijk zingend de dag door ging. Dat ging dan ook écht de hele dag door, zo erg dat er ook afspraken over gemaakt moesten worden. Bijvoorbeeld tijdens het eten: niet zingen. En als het tijd is om te slapen, is het ook wel even klaar met zingen. ☺️

Zingen was voor mij echt een uitlaatklep voor vrolijke en verdrietige emoties. Niet dat ik daar bewust een momentje voor pakte hoor. Ik stond gewoon lekker open en het zingen kwam, wanneer het kwam.

Maarja…
Het werd thuis niet altijd fijn gevonden, dat doorlopende zingen. Want eerlijk is eerlijk: kleine zusjes moeten slapen en grote broers hebben huiswerk. En mijn moeder werkte vaak nachtdiensten, dus die moest overdag bijslapen… oeps!

Omdat ik ook best een gevoelig kind was (ben) , kwam die terechte ‘irritatie’ soms best wel hard binnen. Hoewel ik er niet minder om ging zingen hoor!

Nu
Nu ik een zelfbewuste volwassene ben, is dat zorgeloze zingen wel minder geworden. Dit gaat een beetje vreemd klinken, want ik heb een hele fijne carrière als zangeres (en I LOVE IT!), ergens zit er een stemmetje in mijn achterhoofd dat tegen mij zegt dat het irritant is als ik zing. Die moet ik dan altijd even weg relativeren.

Ik zou mijn positieve zelf niet zijn als ik het niet zou ombuigen want: dat stemmetje is mijn vuurtje, het heeft mijn passie aangewakkerd en ervoor gezorgd dat Villa Voice (6 jaar geleden alweer) is ontstaan. Ik wil daardoor juist iets geven aan die kids… zelfvertrouwen, via de boodschap: voel je vrij! Zing maar lekker! Laat je maar horen!

Onderzoek
Dan was er ook nog het scriptie onderzoek wat ik net noemde. Ik kwam erachter dat je met samen zingen een hoop doet aan de ontwikkeling van het kind. Het sommetje was toen snel gemaakt. Want dat ik met kids wilde werken, dat wist ik al zeker. Dat ik van zingen houd, uhm ja overduidelijk! Maar dat het óók nog zo goed bleek te zijn voor kinderen, maakte het voor mij onvermijdelijk om daar een hoop moois mee te gaan doen!

hoi

Dit zijn een paar van de punten die ik ontdekte:

hoi

Zingen is iets persoonlijks en daarmee best spannend. Maar samen is het minder eng. Als je iets spannends doet geeft dat een kick, naast de kick die je krijgt van samen iets moois neerzetten. Je oefent in een veilige sfeer om iets spannends de durven. Dit geeft kinderen meer lef en zelfvertrouwen om op andere gebieden in hun leven ook meer te durven.

Doordat je al zingend samenwerkt, oefen je indirect de onderlinge connectie en samenwerking. Het bleek dat binnen groepen die samen zingen, de samenwerking ook op andere gebieden verbeterde.

Doordat je letterlijk op elkaar afstemt en naar elkaar luistert, ontstaat er een onderlinge verbinding. Door de gelijke ademhaling blijken zelfs hartslagen te synchroniseren! It’s magic! Regelmatig samen zingen helpt om ook op andere momenten naar elkaar te luisteren, het helpt bij het aangaan van verbindingen en de empathie van kinderen voor anderen krijgt een enorme boost. Kort gezegd, het EQ groeit.

Al zingend worden nieuwe verbindingen aangelegd in het brein waardoor hersenhelften beter of sneller onderling gaan communiceren. Het taalgedeelte in het brein krijgt ook nog eens een extra impuls. Dit is bevorderlijk voor de ontwikkeling van het IQ.

Dit is eigenlijk nog maar een fractie van waar zingen allemaal goed voor is. Ik wil heel graag verder vertellen, maar dan wordt dit wel een héél lang blog. Daarom beloof ik dat andere punten in andere blogs gaan voorkomen. Ik schreef een aantal weken terug ook al waarom en hoe je thuis lekker veel zou kunnen zingen. De infographic geeft je overigens wel een klein tipje van de sluier.

Zou jij het leuk vinden voor jouw kind als het ook fijn en onbevangen kan zingen? Dan heb ik wat voor je! Een gratis video zangles van 15 minuten.

Ik beloof je: na dat kwartiertje online zingen, gaat je kind offline stralend en zingend de dag door!

Klik hier voor de video zangles

Veel zangplezier!

Liefs, Roosje

Recommended Posts