Ook een vermoeide stem van het videobellen? Ik heb 5 tips voor jou.

Ook een vermoeide stem van het videobellen? Ik heb 5 tips voor jou.

Het videobellen is ineens niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jou en de rest van je gezin. Je kind krijgt via het beeldscherm de instructies voor de schooldag en jij zelf vergadert misschien ook wel via het scherm. Aan het eind van de dag heb je dan een zere keel, spanning in je nek en hoofd…Niet fijn. Ook niet voor jouw kind.

Het zou zomaar kunnen dat jullie ongemerkt de stem aan het overbelasten zijn.

Hierdoor kan je je extra moe voelen, weinig zin hebben om na werktijd nog een gezellige avond te hebben en het kan zijn dat je het communiceren ondertussen behoorlijk zat bent. Mogelijk merk je dit ook bij je kind. Mogelijk wordt je kind zelfs tijdelijk hees of schor van het videobellen. Dit is gelukkig vaak tijdelijk en na een goede nachtrust weer over. Maar in een erger geval kunnen er ook poliepjes op de stem ontstaan. Niet schadelijk voor de gezondheid, maar poliepjes kunnen wèl resulteren in een hese (zang)stem.

De kans bestaat dat we voorlopig nog even doorgaan met schermbellen en
I would like to come to your rescue!


Want het is namelijk echt niet nodig! Ik heb 5 korte tips voor jou om een vermoeide en zelfs hese stem voor te zijn. Pak deze er even bij voordat jij of je kind gaat video bellen. Ik hoop dat dit jullie helpt. Veel succes en blijf gezond!

5 tips voor jou en je kind.

 1. Plaats je beeldscherm hoger en ga staand videobellen         
  Wanneer je staat, is er meer ruimte in je lichaam om laag, richting de buik, te ademen. Een hoge adem kan spanning op je stem geven, doordat je onrustiger ademt en de stem uitdroogt (ook al heb je geen dorst). Een lage adem geeft ook meer steun aan je stem, waardoor je stem, en alle spiertjes eromheen, lekker kunnen ontspannen. Daardoor hoef je geen druk te zetten om wel volume te maken. Met deze 1e tip heb je dus een boel vliegen in één klap!
 2. Let op je lichaamshouding
  Zorg voor lage schouders, een ontspannen nek en zorg dat je kin niet omhoog of omlaag wijst, maar mooi naar voren. Spanningen in je lichaam zorgen ervoor dat je stem niet soepel kan bewegen. Om dan toch een geanimeerd verhaal te vertellen, moet je spieren aanspannen die je stem forceren en heel moe maken. Dat willen we niet!
 3. Warm je stem op voor je begint
  Even rekken, strekken en opwarmen. Net als wanneer je gaat sporten eigenlijk. Dat doe je zo: Doe net alsof je een heel lekker koekje hebt gegeten en doe heel zachtjes: mmm… laat je stem een paar keer van laag naar hoog en van hoog naar laag glijden.
 4. Draag één oordopje dat jouw oor geheel afsluit
  Wanneer je één afsluitend oordopje draagt, hoor jij jouw stem door je lijf heen. Hierdoor kun je jezelf altijd goed horen, wat ervoor zorgt dat je jezelf niet overschreeuwt (bijvoorbeeld door piepjes en ruisjes op de lijn of andere geluiden bij je videobellende collega’s/ klasgenootjes in het geval van jouw kind). Op deze manier hou jij je energie bij jezelf. De anderen horen jou écht wel!
 5. Draag een koptelefoon, liefst met microfoontje
  Misschien heb je een koptelefoon die over beide oren heen gaat. Als je dopjes hebt die in je oor gaan, dan gebruik je er één. Ideaal gezien met microfoontje dat dicht bij je mond zit (bijv. van iPhone). Zo wordt jouw stem goed opgevangen dus hoef je niet teveel volume te maken. Bovendien word je niet gestoord door het omgevingsgeluid bij jou in dezelfde ruimte.

Ik heb nóg iets extra’s voor jullie:
een gratis videoles van 15 minuten.

Klik hieronder op de link als je deze les graag in je inbox krijgt.

Al in 6 stappen vrolijk en zingend de dag door
Van online zingen
naar offline stralen

Recommended Posts