Waarom jij (ja jij!) onder de douche zo mooi kan zingen.

Jouw 3 punten-checklist om altijd zo mooi te klinken, én een bonustip!

Zing je ook zo graag onder de douche? Shampoo in je haar, het geluid van het stromende water, lekker relaxed de warmte om je heen en even niet gestoord worden. Alleen jij en het nummer dat vandaag in je hoofd zit. Wat is het fijn om onder de douche te zingen. Als je (extra) lekker in je velletje zit gaat het gewoon vanzelf. Op de één of andere manier klinkt jouw stem ook écht mooier daar onder het stromende water.


Is dat wel zo?
Wanneer je fijn in je eigen zeepbubbel bent, zal het jou misschien ook wel gebeuren dat mooie klanken jouw mond verlaten. Of je nou zachtjes een melodietje neuriet (want je bent je toch bewust van je omgeving) of er een hele show van maakt: de douchekop is je microfoon en de shampooflessen zijn jouw fans. Of iets daartussenin natuurlijk. Hoe komt het dat je zo extra lekker klinkt onder de douche? Is dat fantasie of werkelijkheid? Feit of fabel? Zal ik je een geheimpje verklappen? Het is echt zo.


Hoe dan?
Iedereen kan zingen! Het is een kwestie van de goede spieren trainen, welke gebruik je en welke juist niet. Oké, natuurlijk is het recept voor mooi en goed zingen wat uitgebreider dan dát…  Maar een heel belangrijk basis ingrediënt vind je dus (en doe jij al!) onder de douche.


Grapje zeker?!
Echt niet. Hieronder zal ik je met behulp van 3 punten uitleggen hoe het komt dat jij al zo mooi klinkt onder de douche. Deze drie punten vormen direct jouw checklist om ervoor te zorgen dat je dit bewust kunt gaan inzetten om nog mooier te klinken, ook buiten de douche! Wat je er gratis bij krijgt, daar zingend onder de douche, is de fijne galm die je hoort. Wist je trouwens dat galmgeluid als ‘sausje’ bij de vocalen wordt toegepast in bijna elke popsong? Het geeft sfeer, ruimte en laat de klanken van de stem mooi in elkaar overvloeien. Maar in de badkamer komt dat er dus automatisch gewoon bij. Dankjewel Douche!


Naast die fijne galm onder de douche, zijn de omstandigheden onder de douche ideaal. Je bent ontspannen, je zit ‘in je lijf’ in plaats van ‘in je hoofd’ en je bent waarschijnlijk weinig bezig met wat een ander van jouw zangkunsten vindt. Dit zijn perfecte condities om veilig, open, vrij en mooi te kunnen zingen. Ik leg het verder voor je uit.

1: Je zingt met lef.

Voor een héél groot deel zit ‘kunnen zingen’ tussen je oren. En zo werkt dat voor iedereen. Als je weinig bezig bent met wat anderen van jou vinden, of met wat jij zélf van jou vindt, komt dat je zangstem ten goede. Weg met die druk, want als je bang bent om jezelf te laten horen:

Ga je op slot.
Je spant spieren aan die je niet aan moet spannen. Vooral in je hals en je schouders. Als je onnodig de spieren die rond je stembanden zitten aanspant, kun je geknepen klinken. Dit kan ook nog eens heel vermoeiend zijn of zelfs pijnklachten geven. Als je je geen zorgen maakt, is alles lekker open en kun je veilig zingen, tot je een ons weegt.

Je  vliegt de bocht uit
Als je twijfelt over je kunnen, ga je ineens ook twijfelen over de noten die je wil zingen en over hoe ze er ook alweer uit kwamen. De kans is groot dat je dan juíst gekke nootjes zingt. Geeft niets, foutjes maken mag, ook als je zingt. Maar als je vol zelfvertrouwen en overtuiging zingt, zal je merken dat je veel minder foutjes maakt. Je kan het dus gewoon!

Als je een fantastische zanger(es) bent, maar je gelooft er zelf niets van, dan staat dat dus daadwerkelijk jouw prestatie in de weg. Gewoon gáán dus. Heb lef en vertrouw maar op jezelf.

x

2: In je lijf en uit je hoofd, hier en nu.


Zingen doe je met je hele lichaam. Dat jij hier, en nu, aanwezig bent in je lijf, is dus een belangrijke voorwaarde om lekker te zingen. Let trouwens maar eens op waar je het voelt resoneren in je lichaam. Dit verschilt per toonhoogte en per type klank. Dat is gelijk lekker meditatief!

3: Ontspannen lijf.

Met een ontspannen lijf zit geen enkele spierspanning jouw stem in de weg om goed te bewegen. Als je gespannen bent, zou je wel eens te hoog, naar je borstkas, kunnen ademen. Dit zorgt voor weinig steun van jouw adem terwijl je zingt en je kunt dan buiten adem raken. Bij te weinig steun van je adem terwijl je zingt, kun je zelfs hees worden. Dat willen we niet! Als je ontspannen zingt is je keel mooi open en je ademhaling goed laag. Zo kan je stem zonder moeite en met voldoende ondersteuning, jouw lijf verlaten. Je stem kan beter bewegen waardoor je hoge en lage noten ook nog eens gemakkelijker kunt bereiken!

Fantastisch toch? Niet meer vergeten dus.

Hier nog even alles op een rij:


1: Zingen met LEF: Laat los wat anderen misschien vinden en wees niet te streng voor jezelf.
2: In je lijf en uit je hoofd, hier en nu: Gewoon omdat je lijf het voor jou gaat doen.
3: Ontspannen lijf: Zodat je mooi open klinkt en voldoende lucht hebt.

Bonustip: Wil je graag vaker zo mooi klinken? Oefen dan met deze checklijst bij de hand. Hoe vaker je ontspannen en open met voldoende adem zingt, hoe gemakkelijker je dat af zal gaan. Je gaat steeds mooier klinken! Merk je dat je gespannen bent? Stop dan even met oefenen, anders leer je jezelf juist het ‘verkeerde’ aan. Of hee, stap lekker even onder de douche en oefen lekker ontspannen verder. 🙂

Jong geleerd is oud gedaan. Heb jij een kind dat van zingen houdt, en wil je graag dat hij/ zij op de juiste manier leert zingen? Ik heb een gratis videoles voor je, met daarin 6 belangrijke tips om fijn zingend de dag door te gaan!

Wonen jullie in (de buurt van) Vlaardingen of Schiedam, dan kun je ook contact opnemen voor een Gratis Proefles.

Klik hier voor de gratis Videoles

Heel veel zingplezier!
Liefs Roosje

Recommended Posts